Ponedeljak, Decembar 01, 2008

Trance music :)))

  Trens ili Trens muzika je vrsta elektronske muzike. Ova muzika se često pušta u noćnim klubovima pa se može nazvati i klupskom muzikom. Nastao je na prelazu 1980 i 1990, kao kombinacija tehno i haus muzike. Frankfurt na Majni se često smatra mestom gde je rođen trens. Sem Nemačke, trens takođe potiče iz drugih delova Evrope, pogotovo Holandije, Belgije i Engleske. Muziku karakteriše tempo od 130 bpm do 160 bpm, ponavljajući melodični sintisajzerski delovi, nagle promene glasnoće i prekidi. Ponekad pesme uključuju i vokale ali su tekstovi u većini slučajeva jednostavni ili se sastoje od ponavljajuće fraze. Rani pioniri ovog žanra su Dj Dag, Oliver Lieb i Sven Vath. Neki od najznačajnijih predstavnika trens muzike su Simon Posford, Tiesto, Paul Van Dyk, Paul Oakenfold, Armin Van Buuren.

Esid trens (Acid Trance) - popularan početkom 1990-ih. 

Apliftin trens (Uplifting Trance) - nastao u drugoj polovini 1990-ih kao evolucija progresivnog trensa. Karakteriše ga produžena nota u svim elementima (vokali, vodeći sintisajzer, bas) i duži prekidi.

Klasičan trens (Classic Trance) - originalni trens nastao početkom 1990-ih.

Evro-Trance - nastao u Nemačkoj sredinom 1990-ih. Karakterišu ga povišeni tonovi, glasovi i jednostavan tekst.

Goa trens (Goa Trance) - nastao početkom 1990-ih u Goa-i kao mešavine trensa i klasične indijske muzike. Melodija je kompleksna, često se koriste razni "svemirski" efekti a dužina pesama varira od 5-15 minuta. Krajem 1990-ih izgubila je na popularnosti i polako je evoluirala u Psytrance.

Hard trens (Hard Trance) - agresivniji i brži od klasičnog trensa. Stil se pojavio u Frankfurtu 1993. ali je do kraja 1990-ih izgubio na popularnosti.

Progresivni trens (Progressive Trance) - pojavio se sredinom 1990-ih a karakteriše ga ponavljajući ritam koji uzrokuje osećaj progresije.

Psytrance - evolucija Goa trensa koja je znatno manje melodična i više futuristička.

Vokal trens (Vocal Trance) - širok pojam koji se odnosi na trens sa potpunim tekstovima. Vokali su najčešće ženski a muzika stilom spada u već gore navedene stilove. 

Elektro trens (Electro Trance) - nastao 2004. Karakteriše ga veliki uticaj elektronske muzike i antem trensa.

 

MF

... [Odgovori]

Zanimljivo...

Comment by kalibar (12/26/2008 20:44)

Dodaj komentar