Trance music :)))

  Trens ili Trens muzika je vrsta elektronske muzike. Ova muzika se često pušta u noćnim klubovima pa se može nazvati i klupskom muzikom. Nastao je na prelazu 1980 i 1990, kao kombinacija tehno i haus muzike. Frankfurt na Majni se često smatra mestom gde je rođen trens. Sem Nemačke, trens takođe potiče iz drugih delova Evrope, pogotovo Holandije, Belgije i Engleske. Muziku karakteriše tempo od 130 bpm do 160 bpm, ponavljajući melodični sintisajzerski delovi, nagle promene glasnoće i prekidi. Ponekad pesme uključuju i vokale ali su tekstovi u većini slučajeva jednostavni ili se sastoje od ponavljajuće fraze. Rani pioniri ovog žanra su Dj Dag, Oliver Lieb i Sven Vath. Neki od najznačajnijih predstavnika trens muzike su Simon Posford, Tiesto, Paul Van Dyk, Paul Oakenfold, Armin Van Buuren.

Esid trens (Acid Trance) - popularan početkom 1990-ih. 

Apliftin trens (Uplifting Trance) - nastao u drugoj polovini 1990-ih kao evolucija progresivnog trensa. Karakteriše ga produžena nota u svim elementima (vokali, vodeći sintisajzer, bas) i duži prekidi.

Klasičan trens (Classic Trance) - originalni trens nastao početkom 1990-ih.

Evro-Trance - nastao u Nemačkoj sredinom 1990-ih. Karakterišu ga povišeni tonovi, glasovi i jednostavan tekst.

Goa trens (Goa Trance) - nastao početkom 1990-ih u Goa-i kao mešavine trensa i klasične indijske muzike. Melodija je kompleksna, često se koriste razni "svemirski" efekti a dužina pesama varira od 5-15 minuta. Krajem 1990-ih izgubila je na popularnosti i polako je evoluirala u Psytrance.

Hard trens (Hard Trance) - agresivniji i brži od klasičnog trensa. Stil se pojavio u Frankfurtu 1993. ali je do kraja 1990-ih izgubio na popularnosti.

Progresivni trens (Progressive Trance) - pojavio se sredinom 1990-ih a karakteriše ga ponavljajući ritam koji uzrokuje osećaj progresije.

Psytrance - evolucija Goa trensa koja je znatno manje melodična i više futuristička.

Vokal trens (Vocal Trance) - širok pojam koji se odnosi na trens sa potpunim tekstovima. Vokali su najčešće ženski a muzika stilom spada u već gore navedene stilove. 

Elektro trens (Electro Trance) - nastao 2004. Karakteriše ga veliki uticaj elektronske muzike i antem trensa.

 

MF

Koliko često kupujete muziku i na koji način ? Ilegalni mp3 ?

Kad ste poslednji put kupili neko regularno muzičko izdanje bilo to da ste učinili u nekoj ovlašćenoj radnji ili putem interneta ? Da li podržavate ilegalne servere, koji besumučno ubijaju muzičku industriju postavljajući besplatano skidanje mp3-eva ? Koliko vam znače internet ON LINE šopovi gde možete kupiti neko muzičko izdanje u raznim formatima i pristupačnoj ceni, a pritom imate izbor da skinete ono što vam se najviše svidja ? Da li ste generalno bilo šta kupili preko interneta ?

 

MF

Da li ste se odlučili za novogodišnji provod :)

Cao svima. Kako što to uvek biva pred novu godinu, gužve, nervoza, skupljane para, nova odeća i mnogo toga što na neki način otvara naše duboke novčanike, jer svi želimo da izgledamo sami sebi a i drugima lepi u toj jedinsvenoj noći veselja. Jedan vid ceremonije našeg duha svesti, koje svake godine ima zadatak i postavlja pitanje, kako se što bolje pripremiti, provesti i dočekati novu, za neke možda i uspešniju jer ipak svi mi imamo neke životne ciljeve koje želimo da ispunimo dok smo mladi i ambiciozni. Kako ćete se vi provesti ? Planirate neko putovanje sa vama dragom osobom ? Šta znači za vas novogodišnji provod ? Šta bi to voleli da uradite u 2009 što niste u predhodnoj ? Da vas čujem. 

 

pozdrav MF

Šta je Evrovizija ?

Evrovizija je Savez nacionalnih televizija Evrope odnosno naziv za mrežu koju su osnovale nacionalne radiodifuzne organizacije (pretežno) evropskih država okupljene u Evropsku radiodifuznu uniju. Prvenstveno je osnovan radi organizovanja televizijskih prenosa međunarodno značajnih događaja. Tako su svi prenosi Novogodišnjeg koncerta iz Beča, takmičenja Četiri skakaonice, međunarodnih fudbalskih utakmica počinjale špicom Evrovizije. Organizovanje Evrovizije nema veze sa Evropskom unijom i počinje još 1950. godine. Trenutno članstvo obuhvata 52 stalna člana i 29 pridruženih članova unije. Zemlje istočne Evrope su imale svoju paralelnu organizaciju pod imenom Intervizija. Kada se kaže Evrovizija često se misli na najpoznatiji zajednički projekat, a to je Pesma Evrovizije.Pesma Evrovizije (engl.Eurovision Song Contest, Eurosong), prvi put održana 1956., je godišnji festival zabavne muzike takmičarskog karaktera sa velikim brojem država obuhvaćenih televizijskim prenosom u kojem učestvuju izvođači iz brojnih zemalja čije su nacionalne kuće aktivni članovi Evropske Radiodifuzne unije. Ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Evrovizija Evropske radiodifuzne unije koja pokriva potencijalnih milijardu gledaoca. Danas se putem radija i televizije, osim u Evropi, ovaj program prenosi i širom sveta, te direktnim videoprenosom putem Interneta. Evropska radiodifuzna organizacija je potpuno odvojena od Evropske Unije. Evropska Radiodifuzn unija osmislila je Pesmu Evrovizije na predlog Marsela Besona (fr.Marcela Besson), po uzoru na izuzetno uspešni pilot-projekat, danas čuveni festival u San Remu. Na prvom takmičenju, u švajcarskom gradu Luganu učestvovale su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska. Sledeće godine priključuju se i Velika Britanija, Danska i Austrija, koje su sa prvog festivala diskvalifikovane zbog zakasnelih prijava. Na Evropesmi 2005. učestvovalo je čak 39 zemalja.

 

Preuzeto sa Vikipedije :)